Linecké koláčiky zdobené netradične môžete použiť na rôzne príležitosti.
Môžete ozdobiť candy bar na krstiny, či na 1 rok …
Plniť môžete marmeládou, nutelou, krémom podľa toho čo vám chutí
Hmoty na modelovanie a poťahovanie. a prečítať si tak o hmotách, z ktorých môžete vytvárať obrázky na linecké pečivo
Slané tyčinky
droždie 42g , 1čl cukru, cca 200ml teplej vody, nechajte podkysnúť
Z pripraveného kvásku, 500g hladkej múky , cca 100 – 150ml vody (ja mám radšej cesto trocha redšie), 2čl soli, 60 g tuku Olivový olej a masť alebo len olivový olej si vypracujte hladké cesto, samozrejme môžete urobiť aj vaše obľúbené kysnuté cesto.
Môžete nahradiť lístkový cestom.
Postup:
Vyvaľkajte cesto potrite zmesou kečup, byliny, cesnak, soľ , olivový olej.
Preložte druhým vyvaľkaným cestom a nakrájajte na pásiky. Každý pásik pretočte viackrát.
Pred pečením môžete potrieť vyšľahaným vajíčkom, posypte rascou (sezamom, bylinkami)
dajte piecť na 200 – 210 stupňov približne na 10 – 12 minút ( podľa toho ako vám pečie rúra) .
Ak chcete zmenu, položte na cesto pásik slaniny.
Šunkovo syrové rolády
Droždie 42g , 1čl cukru, cca 200ml teplej vody
Cesto: pripravený kvások, 500g hladkej múky , cca 100 – 150ml vody (ja mám radšej cesto trocha redšie), 2čl soli, 60 g tuku Olivový olej a masť alebo len olivový olej.
Postup:
Vyvaľkajte a posypte nastrúhanou nivou,
poukladajte šunku, zrolujte do rolády
nakrájajte na kolieska.
Pod utierkou nechajte podkysnúť.
Pred pečením potrite roztopeným maslom.
Upečte , po upečení opäť potrite roztopeným maslom.
Ak chcete mať rolády chrumkavé, zameňte maslo za vajíčko a natrite rolády pre pečením.
Mini žemličky
Mini hamburgery plnené bryndzovou nátierkou, klobásou a zeleninou
Ak máte obľúbené kysnuté cesto na žemličky môžete použiť to svoje cesto. Používam rovnaké cesto , prípadne si vyhľadám na hamburgery.
Žemličky si robím v ten deň keď ich idem plniť aby boli čo najčerstvejšie.
Postup:
Plnila som bryndzovou nátierkou s cesnakom samozrejme môžete nátierku zmeniť za cesnakovo syrovú, či smotanovú. Plnila som klobáskou a suchou salámou. Zo zeleniny použite čo sa vám hodí ku saláme, napr. plátok rajčiny, uhorky, pridajte kúsok syru.
Bryndzová nátierka : maslo som vyšľahala do peny, pridala bryndzu a cesnak. Soľ pridávam podľa chuti.
Keď chcem robiť žemličky so šunkou , často robím syrovo cesnakovú nátierku alebo vajíčkovú nátierku.
Vajíčková nátierka : uvarené vajíčka, maslo, tavený syr, cesnak, soľ, korenie podľa chuti.
Syrová nátierka : maslo, lučina, tavený syr, cesnak, bylinky, soľ
Semifreda
Semifreda v sladkej verzií . Smotanové krémy, čokoládové peny , či želatínové krémy sa hodia na naplnenie. Ďalej doplňte ovocím, piškótami, upečeným korpusom, krémom, kúskami čokolády … podľa chuti
Ideálne sú želatínové krémy, jemný piškótový korpus , fantastickú chuť dosiahnete ak do korpusu pridáte bielu čokoládu.
Semifreda nechajte dobre stuhnúť. Budete potrebovať fóliu do formy semifred na zákusky, formu, vykrajovačku.
Postup:
Slané semifreda
Pripravte sendvič, vlašský alebo parížsky šalát, šunku, suchá salámu, syr, zeleninu,olivy, želatínu a koreniny do aspiku.
Najskôr postupne navrstvite jednotlivé vrstvy semifreda a nakoniec zalejte želatínou, nechajte dostatočne stuhnúť.
Netradičné linecké s krémom a ovocím

V spolupráci s T-Fornax sme si v praxi vyskúšali zdobiť a upiecť rôzne tvary lineckého a medovníkového cesta.
Plnili sme maslovo – čokoládovým krémom , zdobili ovocím, čokoládkami, pusinkami, kvetmi
Po skúsenostiach by sme v budúcnosti zvolili iný druh krému, napr. pudingový , mascarpone, tvarohový a podobne, aby cesto trocha zmäklo.
Zvoliť môžete rôzne tvary , číslice, písmená , podľa toho na akú udalosť chcete upiecť tento druh lineckého alebo medovníkového cesta.
Vykrajovačky na netradičné linecké?
V pecenie hrou zakúpite rôzne vykrajovače v rôznych veľkostiach a tvarov. Dievčatá vám ochodte poradia, aké vykrajovačky sú vhodné.
Hmoty a pomôcky zakúpite v predajni cukrárskych pomôcok.



