Veľkonočné pečenie netradične

09.04.2022

Blíži sa veľká noc, určite sa už pripravujete na Veľkonočné pečenie a rozmýšľate aké nové zákusky vyskúšať. Ja osobne veľmi rada pečiem starú dobrú klasiku, ktorú si pripravím netradične.  

Ak máte radi sladké vyskúšajte semifreda, či linecké koláčiky s mascarpone krémom a ovocím . Ak vás oslovuje viac slané , minipizze , či pizza tyčinky sú pre vás ako stvorené.

S deťmi si môžete pripraviť maľovanú roládu a maľovať obrázok cestom.

Maľované rolády 

Klasické rolády môžete vymeniť za maľované rolády, ktoré môžete prispôsobiť tematicky a upiecť ich spolu s vašimi deťmi.  Namiesto žirafy môžete namaľovať veľkonočného zajačika, namiesto ornamentov veľkonočné vajíčka ... Ak chcete mať obrázok , ktorý maľujete cestom rovnaký ako predlohu, najskôr si ho v počítači zrkadlovo otočte. Na roládu namaľujte obrázok zrkadlovo.  Po upečení budete mať obrázok správne otočený. Najskôr si namaľujte tenké čierne kontúry so zafarbeným cestom čiernou farbou. Papier s kontúrami dajte na chvíľu do mrazničky,  vyfarbite zajačika a vajíčko farebnými hmotami , opäť vložte na chvíľu do mrazničky. Ak sa niektoré farby miešajú , dávajte medzi jednotlivými krokmi pauzu a vložte obrázok na pár min do mrazničky. Nakoniec nalejte zvyšné cesto na obrázok, vyrovnajte a dajte upiecť. Po upečení zrolujte cesto do rolády a nechajte vychladnúť. Rolujem do vlhkej utierky. Po vychladnutí naplňte ovocím a krémom s mascarpone ( smotanovým, pudingovým, karamelovým ...) podľa vašej chutí. Veľmi zaujímavou kombináciou sú maliny varené s cukrom a pribináčkovým krémom.  


Veľkonočné maľované rolády

Veľkonočná maľovaná roláda zajačik s vajíčkami .

Pri maľovanej roláde používajte farby , ktoré sa dobre rozotierajú s cestom. Napríklad prírodné práškové farby , tekuté farby, farby v rube Colorgel ...

Keď chcete zafarbiť cesto farbou a cesto sa vám príliš  zriedi, pridajte trocha múky na zahustenie farebného cesta. Medzi jednotlivými krokmi pri kreslení obrázku cestom , nechajte cesto na chvíľu stuhnúť v mrazničke. Taktiež pred vyliatím zvyšného cesta nechajte obrázok na chvíľu v mrazničke. Nanášajte zvyšné cesto opatrne aby ste si nepoškodili obrázok. Po upečení cesto spolu s papierom na pečenie zabaľte do vlhkej utierky a nechajte vychladnúť. Cesto sa vám tak pekne odlúpne nepoškodené od papiera na pečenie. Nakoniec naplňte podľa chuti. Obrázok na roládu mi nakreslila v tablete moja dcéra.  Môžete poprosiť vaše deti aby vám pripravili obrázok na koláčiky, či roládu.


Najskôr som naniesla kontúry obrázku ( v tomto prípade musíte začať opačne ako pri klasickom maľovaní). Tým, že som si pridala múku do čierneho cesta , tak kontúra pekne na vzduchu vyschla a nemusela som obrázok vkladať do mrazničky. Potom som naniesla kontúry obrázkov na vajíčku. Opäť som nechala vyschnúť. Začala som postupne vypĺňať jednotlivé farby aby sa navzájom nedotýkali. Na korbáč a stuhy som nepoužila kontúry ale farbila som rovno farebným cestom. Pri farbení korbáčiku nerobte naraz celý korbáč ale postupne , nechajte stuhnúť a potom pokračujte aby sa cesto nezlialo dohromady.  Po vyplnení obrázok nechajte stuhnúť .

Po stuhnutí obrázku nalejte zvyšné cesto na obrázok a dajte upiecť. Po upečení cesto zrolujte do tvaru rolády . Ja balím do vlhkej utierky spolu s papierom na pečenie, Potom sa dá papier lepšie oddeliť od rolády a minimálne sa môže poškodiť obrázok. Po vychladnutí naplňte roládu podľa chuti, nechajte stuhnúť v chladničke a môžete krájať.  



Na plnenie rolády som použila jahody a čokoládový krém.


Výbornou kombináciou na krém do rolády je pribináčkový krém, mascarpone krém  alebo smotanový krém s varenými jahodami alebo malinami s cukrom 

Pribináčkový krém : používam jemný tvaroh 250 g , práškový cukor ( podľa chuti ), vanilku, vyšľahanú šľahačku 125g ( 36% - 40%) , jemne zmiešam spolu metličkou. 

Mascarpone krém : 250g mascarpone , 250 g vyšľahanej šľahačky ( 36% - 40%) , cukor a vanilku podľa chuti , jemne spojím metličkou a plním

Smotanový krém : 5OO g kyslej smotany 30% -tnej , 250g vyšľahanej šľahačky ( 36% - 40%) , práškový cukor , vanilka podľa chuti,

Postup : najskôr vyšľahám bez šľahačky suroviny do hladnej masy, potom zvlášť vyšľahám šľahačku, potom jemne metličkou spojím do jednej masy. Plním

Návody na farebné maľované rolády nájdete u nás vo foto-postupoch tu.



Linecké koláčiky ako obrázky , či ovocné tortičky. 

Linecké koláčiky ako obrázky 

Zajačiky, mrkvička, kvietky ... aj takto môžu vyzerať vaše veľkonočné koláčiky.

Ak sa rozhodnete pre linecké koláčiky s poťahovacou hmotou , nemusíte lepiť 2 koláčiky a na to hmotu ale stačí ak dáte ako spodnú časť koláčik, potriete džemom a položíte vopred pripravený obrázok z poťahovacej hmoty . Na vyrezávanie jednotlivých častí obrázku môžete použiť vykrajovačky alebo si obrázok môžete vytlačiť z počítača ( nakresliť) , postupne vyrezávať jednotlivé časti pomocou šablóny, ktorú si vytvoríte z obrázku. Najskôr si vykrojte tvar z hmoty taký istý ako linecký koláčik. Na tento vykrojený tvar lepte postupne jednotlivé časti obrázku, nechajte trocha vytvrdnúť a potom prilepte na linecký koláčik. Recept na linecké pečivo nájdete  tu . Tým, že do cesta nepridávam prášok do pečiva , cesto po upečení zostane v rovnakej veľkosti ako pred upečením, môžete tou istou vykrajovačkou vykrojiť aj obrázok z hmoty. 

Takto ozdobené linecké koláčiky môžete pripraviť pre vašich šibačov . 


Ovocné linecké s pribináčkovým krémom

Vyvaľkajte si linecké cesto a vykrojte tvar aký potrebujete , môžu to byť tvary zajačika,  vajíčka, písmen, koliesok .... 

Po upečení nechajte vychladnúť a opatrne preneste spodný upečený korpus lineckého na podložku, linecké na podložku trochou krému prilepte aby sa linecké pre prevážaní nepresúvalo z podložky a nepoškodil sa vám váš výtvor.

Pomocou vrecka a hladnej špičky naneste krém na spodný korpus , môžete na niektoré časti naniesť ovocie. Preložte ďalším upečeným lineckým korpusom a opäť hladkou špičkou a vreckom naneste kôpky krému . Nemusíte striekať len hladkou špičkou ale môžete použiť rôzne tvary špičiek. Ozdobte snehovými pusinkami, vajíčkami , ovocím, jedlými kvetmi ...

Ak chcete použiť farbené veľkonočné dekorácie alebo dekorácie z poťahovacej hmoty , dávajte pozor , reagujú so smotanovým , pribináčkovým a mascarpone krémom. Musíte časť dekorácie, ktorá sa bude dotýkať krému natrieť čokoládou. Prípadne použite čokoládové dekorácie.

Zajačika som si nakreslila na papier a radielkom vyrezala do cesta ( šablónu zverejním) , vajíčko som vykrojila vykrajovačkou.


Tortičky sme pre vás vyskúšali aj v spolupráci s T-Fornax


Pribináčkový krém v hlavnej úlohe. 

Či sa rozhodnete naplniť ovocné poháriky s pribináčkovým krémom alebo si pripravíte semifreda s ovocím, chutiť vám budú obe verzie.  Recept na pribináčkový krém nájdete vyššie. Dekorácie používajte čokoládové alebo keksíky.


Semifreda v sladkej verzií . Môžete použiť svieže smotanové krémy, čokoládové peny , či želatínové krémy. Plniť môžete ovocím, piškótami, upečeným korpusom, krémom, kúskami čokolády ... podľa chuti

Kombinácie chutí , krémov, ovocia či korpusu je na vás čo vám chutí . Ideálne sú želatínové krémy, jemný piškótový korpus , fantastickú chuť dosiahnete ak do korpusu pridáte bielu čokoládu.

Semifreda nechajte dobre stuhnúť.


Zaujímavou verziou sú aj semifreda na slano ak máte radi aspikové jedlá.

Budete potrebovať fóliu do formy semifred na zákusky, formu, vykrajovačku.

Na plnenie to čo vám chutí , sendvič, vlašský , parížsky šalát, šunka, suchá saláma, syr, zelenina, želatína a koreniny do aspiku.

Keď budete vrstviť jednotlivé zložky do foriem semifred zalievajte aspikom a nechajte stuhnúť. pri reze pekne ukáže práve vrstvenie jednotlivých častí.


Odpaľované cesto

Ovocné koláčiky z odpaľovaného cesta

Odpaľované cesto nemusíte použiť len na klasické venčeky a veterníky,  Hotové upečené produkty môžete naplniť aj netradične, napríklad krémom z mascarpone, čokoládovou penou s ovocím, ovocnou penou či na slano - slaná verzia so šunkou , zeleninou, šunkovo - syrovou penou ... 

Ak plníte mascarpone , prípadne smotanovým krémom, plňte čo najneskôr aby sa vám cesto príliš nerozmočilo. Výbornou kombináciou je mascarpone krém a varené maliny (jahody) s cukrom . Nakoniec poprášte práškovým cukorm.

Plniť môžete aj pudingovou šľahačkou.

Po vychladnutí som najskôr nastriekala mascarpone krém, pridala som ovocie varené s cukrom, snažila som sa dať len hustejšie bez šťavy aby sa cesto nerozmočilo a preložila vrchnákom cesta . Nakoniec som cesto poprášila cukrom.


Mini-žemličky plnené bryndzovou nátierkou, klobásou a zeleninou

Ak máte obľúbené kysnuté cesto na žemličky môžete použiť to svoje cesto. Ja som použila bryndzovú nátierku s cesnakom , avšak nátierku môžete použiť podľa svojej chuti. Žemličky môžete ďalej plniť šunkou, klobáskou, suchou salámou. Zo zeleniny použite čo sa vám hodí ku saláme, napr. plátok rajčiny, uhorky, pridajte kúsok syru.

Žemličky si robím v ten deň keď ich idem plniť aby boli čo najčerstvejšie. 




Lístkové cesto

Lístkové cesto je veľmi obľúbené na slané pochutiny k vínu , k pivu ... 

Môžete ich tvarovať rôzne na trubičky, tvarovať do rolády , tyčinky, ti zatočené tyčinky so slaninkou.

Trubičky sú naplnené nivovým krémom.  Nastrúhajte si nivu , zmiešajte s pochúťkovou smotanou a maslom, ( môžete vyšľahať do peny) , dochutiť môžete korením , cesnakom, podľa toho čo vám chutí. 



Ďalšou zaujímavou verziou sú minipizze. Použite lístkové cesto. Vyvaľkajte si cesto , potrite zmesou kečupu, byliniek, cesnaku, korenia a soli, naukladajte plátky salámy ( šunky , slaniny) , postrúhajte syr , zatočte roládu. Vložte do mrazničky na 2 hodiny. Nakrájajte na kolieska, položte na papier na pečenie a potrite vyšľahaným vajíčkom a upečte.  Pred pečením môžete posypať postrúhaným syrom . 

Minipizzu môžete plniť len syrom , veľmi dobrá kombinácia je cesnak a syr niva. 


Tyčinky z kysnutého cesta , kečupu, cesnaku, byliniek a soli . Vyvaľkajte si cesto , nakrájajte na krátke tyčinky, potrite zmesou kečupu, cesnaku, byliniek, korenia, soli a tyčinky zatočte. Upečte .

Druhá varianta ak na tieto isté tyčinky poukladáte slaninu a zatočíte . Fantastická chuť.

Na cesto používam :

cca 300 - 330ml vody ( podľa potreby )

500 g hladkej múky T-650 ( môžete dať aj hladkú 00 extra špeciál

30 g masti , 30 g olivového oleja

2 čl soli

42g droždia + 1 čl cukru na kvások

Pečiem pri teplote 200 stupňov