Sladké pokušenie

13.02.2019

Poznáte ten pocit, ste pozvaní na oslavu a rozmýšľate aký darček oslávencovi priniesť? Čo tak sladký darček? Jednoduchý , svieži a chutný.

Vyskúšali sme pre Vás jednoduchú a modernú verziu sladkostí , ktoré piekli už naše staré mamy.

Linecké cesto - tart alebo tartaletky

Linecké koláčiky plnené marmeládou nemusia mať vždy rovnaký tvar a náplň. Vyrobte si lineckú tortu        v tvare písmen, číslic , srdce ... alebo linecké tartaletky, košíčky s ovocím ... Vyskúšali sme pre Vás v spolupráci s T-Fornax . Ponúkajú množstvo rôznych vykrajovačiek na zaujímavé torty v tvare písmen, kruhov, srdcia.

Osviežia a ozdobia sviatočný stôl či už na oslavu, svadbu alebo len tak ku kávičke.

Tortu naplňte krémom mascarpone alebo pribináčik, ozdobte ovocím, keksíkmi, čokoládou , mararons, pusinkami ... fantázií sa medze nekladú. 

Linecké cesto pekne zvlhne môžu sa plniť deň vopred.

Vyskúšali sme jednorázové vrecká na zdobenie, špičky na zdobenie, živočíšnu šľahačku, formy/ráfiky čísla, formy na semifreda. zo spoločnosti T-Fornax www.peceniehrou.sk

Postupy:

Tortička v tvare písmena .

Linecké cesto vyvaľkajte a vyrežte pomocou formy , ráfiku. Dajte upiecť . Naplňte mascarpone krémom alebo krémom pribináčik a ozdobte podľa svojich predstáv.

Recept na linecké pečivo : CESTO 600g múky 00 extra špeciál, 400g masla, 200g práškového cukru, 2 žĺtka a 1 vajce. Zamiesiť. Na 2 hodiny do chladničky. Vyvaľkať a upiecť. Ja pečiem na 170 stupňov. Pre chuť sa môže pridať vanilka, citrónová , pomarančová kôra alebo kakao ...

Recept na odpaľované cesto nájdete v knihe Tradičná kuchárka moderne

Recept na krém : Mascarpone : 250g mascarpone vymiešať s 50g práškového cukru potom metličkou primiešať 250ml vyšľahanej šľahačky

Pribináčik : 500g vyšľahanej šľahačky vymiešať metličkou s 500g jemného tvarohu vymiešaného so 100 g práškovým cukrom . môžete pridať na ochutenie vanilku. Ovocie pridajte podľa chuti.

Karamelový alebo šľahačkový veterník -

poznáte určite a je veľmi chutný . Stačí ak vymeníte náplň , zvolíte sviežejšiu variantu a hneď máte iný zákusok.

My sme zvolili mascarpone krém s malinami a povrch odpaľovaného pečiva posypali práškovým cukrom. 

Rýchlo zmäknú a zvlhnú , preto odporúčame plniť v deň spotreby.

Zujímavou kombináciou sú aj semifreda plnené mascarpone alebo pribináčkovým krémom.

Na spodok semifreda môžete upiecť piškótový korpus s bielou čokoládou . na to môžete poukladať maliny  a vrstviť krémom . medzi 2 vrstvy krému môžete pridať mini piškóty. Veľmi chutný je pribináčkový alebo mascarpone krém. Ale taktiež môžete zvoliť aj iné krémy , podľa chuti.

Veríme , že darček poteší a osvieži zároveň.


Tieto zákusky sú určené na rýchlu spotrebu.