Silvestrovské pochutiny

Slané občerstvenie

Už ste začali s prípravami?  Ja osobne veľmi rada pečiem starú dobrú klasiku, ktorú si pripravujem veľakrát  netradične.  Slané  semifreda , minipizze , či pizza tyčinky sú na sviatočný stôl ako stvorené.

 

Slané tyčinky pochutiny na oslavy

Slané tyčinky

Postup : droždie 42g , 1čl cukru, cca 200ml teplej vody, nechajte podkysnúť

Z pripraveného  kvásku, 500g hladkej múky , cca 100 – 150ml vody (ja mám radšej cesto trocha redšie), 2čl soli, 60 g tuku Olivový olej a  masť alebo len olivový olej si vypracujte hladké cesto, samozrejme môžete urobiť aj vaše obľúbené kysnuté cesto.

Môžete nahradiť lístkový cestom.

Vyvaľkajte cesto potrite zmesou kečup, byliny, cesnak, soľ , olivový olej.Preložte druhým vyvaľkaným cestom a nakrájajte na na pásiky.  Každý pásik pretočte viackrát. Pred pečením môžete potrieť vyšľahaným vajíčkom, posypte rascou (sezamom, bylinkami) a dajte piecť na 200 – 210 stupňov približne na 10 – 12 minút ( podľa toho ako vám pečie rúra) .  Ak chcete zmenu, položte na  cesto pásik slaniny.

Slané tyčinky
Slané tyčinky

Šunkovo syrové rolády

Najviac obľúbené sú u nás šunkovo syrové , avšak môžete použiť vaše obľúbené suroviny a zmeniť chuť rolády

Droždie 42g , 1čl cukru, cca 200ml teplej vody

Cesto:  pripravený kvások, 500g hladkej múky , cca 100 – 150ml vody (ja mám radšej cesto trocha redšie), 2čl soli, 60 g tuku Olivový olej a  masť alebo len olivový olej.

Vyvaľkajte a posypte nastrúhanou nivou, poukladajte šunku, zrolujte do rolády a nakrájajte na kolieska. Pod utierkou nechajte podkysnúť. Pred pečením potrite roztopeným maslom.  Upečte , po upečení opäť potrite roztopeným maslom. Ak chcete mať rolády chrumkavé, zameňte maslo za vajíčko a natrite rolády pre pečením.

Šunkovo-nivová roláda
Šunkovo-nivová roláda

Mini žemličky

žemličky s bryndzou

Mini hamburgery plnené bryndzovou nátierkou, klobásou a zeleninou

Ak máte obľúbené kysnuté cesto na žemličky môžete použiť to svoje cesto.  Používam rovnaké cesto , prípadne si vyhľadám na hamburgery.

Plnila som  bryndzovou nátierkou s cesnakom samozrejme môžete nátierku zmeniť za cesnakovo syrovú, či smotanovú. Plnila som klobáskou a suchou salámou. Zo zeleniny použite čo sa vám hodí ku saláme, napr. plátok rajčiny, uhorky, pridajte kúsok syru.

Bryndzová nátierka : maslo som vyšľahala do peny, pridala bryndzu a cesnak. Soľ pridávam podľa chuti. 

Keď chcem robiť žemličky so šunkou , často robím syrovo cesnakovú nátierku alebo vajíčkovú nátierku.

Vajíčková nátierka : uvarené vajíčka, maslo, tavený syr, cesnak, soľ, korenie podľa chuti.

Syrová nátierka : maslo, lučina, tavený syr, cesnak, bylinky, soľ

Žemličky si robím v ten deň keď ich idem plniť aby boli čo najčerstvejšie. 

Semifreda

Semifreda v sladkej verzií . Smotanové krémy, čokoládové peny , či želatínové krémy sa hodia na naplnenie. Ďalej doplňte ovocím, piškótami, upečeným korpusom, krémom, kúskami čokolády … podľa chuti

Ideálne sú želatínové krémy, jemný piškótový korpus , fantastickú chuť dosiahnete ak do korpusu pridáte bielu čokoládu.

Semifreda nechajte dobre stuhnúť. Budete potrebovať fóliu do formy semifred na zákusky, formu, vykrajovačku.

Slané semifreda

Pripravte sendvič, vlašský alebo parížsky šalát, šunku, suchá salámu, syr, zeleninu,olivy, želatínu a koreniny do aspiku.

Najskôr postupne navrstvite jednotlivé vrstvy semifreda a nakoniec zalejte želatínou, nechajte dostatočne stuhnúť.

Lístkové cesto

lístkové koláčiky

 je veľmi obľúbené na slané pochutiny k vínu , k pivu … 

Môžete ich tvarovať rôzne na trubičky, tvarovať do rolády , tyčinky, ti zatočené tyčinky so slaninkou.

Trubičky sú naplnené nivovým krémom.  Nastrúhajte si nivu , zmiešajte s pochúťkovou smotanou a maslom, ( môžete vyšľahať do peny) , dochutiť môžete korením , cesnakom, podľa toho čo vám chutí. 

Ďalšou zaujímavou verziou sú minipizze. Použite lístkové cesto. Vyvaľkajte si cesto , potrite zmesou kečupu, byliniek, cesnaku, korenia a soli, naukladajte plátky salámy ( šunky , slaniny) , postrúhajte syr , zatočte roládu. Vložte do mrazničky na 2 hodiny. Nakrájajte na kolieska, položte na papier na pečenie a potrite vyšľahaným vajíčkom a upečte.  Pred pečením môžete posypať postrúhaným syrom . 

Minipizzu môžete plniť len syrom , veľmi dobrá kombinácia je cesnak a syr niva.