Pomôcka pre začiatočníkov aké pomôcky pri pečení , poťahovaní a modelovaní.

21.09.2021

Začínate piecť a neviete , ktoré pomôcky sú pre vás potrebné ? Pozrite si malú pomôcku , ktorú som pre vás pripravila .  Ela


Aké pomôcky potrebujete pri pečení a plnení torty, zákuskov na začiatok.

Niekedy vám stačia jednoduché pomôcky, ktoré bežne používate pri varení, môžete zainvestovať aj do kvalitnejších pomôcok. 

Na začiatok vám stačí metlička na miešanie, stierka, zúbkový nôž ( oplatí sa investovať do kvalitného noža ) na prekrojenie korpusu, krájanie rezov.  Paletku na nanášanie krému si môžete ale taktiež nemusíte zakúpiť. Na začiatok vám postačí príborový nožík, neskôr odporúčam investovať do kvalitnej paletky. 

Na pečenie môžete použiť klasické plechy a antikorové misky ale neskôr si môžete zakúpiť rôzne ráfiky prípadne formy na pečenie.

Pri pečení sa riaďte vlastnou rúrou. Veľakrát sa mi stáva, ak je v recepte pečte pri 180stupňov , tak mi koláčiky prihoria, čiže musím upravovať teplotu podľa toho ako pečie moja rúra. Napr. linecké koláčiky pečiem na 170 stupňov , korpus na tortu 145 stupňov, roládu 180stupňov ...  Napríklad pri nesprávnej teplote sa vám môže korpus v strede vyduť alebo bude nedopečený. Tiež je rozdiel pri akej teplote a funkcií pečiete . Mám vyskúšané pečenie korpusu pri funkcií horný a spodný ohrev ale napr. laskonky už pečiem na teplovzdušnej funkcií .  Je dôležité si to vyskúšať.

Krém odporúčam nanášať jednorázovým vreckom na zdobenie,  krém tak naplníte rovnomerne.

Pomôcky a suroviny môžete zakúpiť v T-FORNAXe, kde vám ochotne poradia a odporučia, čo potrebujete.


Pri pečení v ráfiku stačí ak dáte na plech papier na pečenie a na to položíte ráfik ak máte hustejšie cesto , ak máte redšie cesto odporúčam dať na spodok alobal a papier na pečenie a ráfik obaliť aj zboku. Cesto po upečení oddelíte nožom od okrajov, nemusíte mastiť a vysypávať múkou alebo striekať olejom.  Cesto otočte opačne kým bude chladnúť, pekne sa vám vyrovná povrch torty.

Ak máte formu so snímateľným dnom, papier na pečenie môžete položiť na dno , na to položiť bočnú časť formy a zatvoriť formu. Opäť boky nemusíte mastiť alebo obsypávať múkou. Boky torty oddelíte nožom a opatrne otvoríte formu.

Do formy na pečenie na dno môžete položiť vystrihnutý tvar papiera na pečenie podľa tvaru formy. Po upečení nožom oddelíte cesto a opatrne vyklopíte.



Korpus nalejte do formy , vyrovnajte povrch a dajte upiecť. Po upečení položte na korpus papier na pečenie a otočte naopak, stiahnite papier na pečenie a zrežte okraje korpusu od ráfiku. Opatrne odložte ráfik a korpus nechajte vychladnúť. Upečený korpus nechajte na mriežke dobre vychladnúť a potom môžete krájať zúbkovým nožom. Ak neviete odrezať rovnomerne tortový korpus , najskôr si naznačte rez podľa pravítka po okraji torty a až potom odrežte celý korpus.


Ak potrebujete upiecť tortu v tvare lopty alebo zemegule ... môžete použiť antikorovú misku ak nemáte správnu formu. Upečte si 2 polovice. Miska alebo forma musí byť natretá olejom alebo maslom a dobre vysypaná múkou aby sa Vám cesto neprilepilo. Odporúčam plniť priamo vo forme alebo v miske. Ak plníte v miske , tak po vytuhnutí torty si kúskami cesta zmiešaného s maslom vytvarujte zvyšnú časť do tvaru pologule a po vytuhnutí môžete spojiť obe pologule do gule. Pri plnení vo forme dajte do formy potravinovú fóliu aby sa vám dala torta dobre vyklopiť.


Plnenie , poťahovanie torty , zákuskov ... 

Ak plníte tortu smotanovým, tvarohovým krémom, na okraj korpusu si nastriekajte mantinel z maslového krému a po okrajoch každej ďalšej vrstvy  korpusu, takto zabránite tomu aby vám vytekala tekutina, ktorá prirodzene vyteká z tvarohových krémov. Zostane tak v torte a navlhčí korpus. Taktiež použite mantinel z krému ak plníte vrstvu ovocia prípadne džemu.


Tortu pokladajte na kvalitné tortové podložky. Čím tvrdšie tým lepšie, pri manipulovaní s tortou vám nebude torta praskať po okrajoch. 

Pred poťahovaním torty krémom alebo poťahovacou hmotou, musí byť torta dobre zachladená a zarovnaná, aby sa vám s ňou dobre pracovalo. Ak chcete mať rovný povrch torty , tortu po naplnení a stuhnutí môžete otočiť opačne a ešte nechať stuhnúť. Pri obtieraní torty krémom môžete použiť kartu na krém na zarovnanie povrchu.  Pod poťahovú hmotu môžete používať maslové krémy alebo ganache z čokolády , maslo s čokoládou. Nikdy nepoužívajte pod poťahovú hmotu krémy z mascarpone , smotany, tvarohu. poťah sa vám rozmočí. Taktiež neodporúčam krém z pudingu použiť pod poťahovú hmotu. 

Rôzne recepty a fotopostupy nájdete aj na našej stránke tu . Fotopostupy budeme aj naďalej pridávať.


Na dokončenie torty môžete použiť rôzne krémy , čokoládovú ganache ale taktiež hmotu na poťahovanie.  Viac o hmotách na poťahovanie a modelovanie si prečítate u nás na blogu.


Hmota na poťahovanie.  

Kvalitná a cenovo dostupná hmota na poťahovanie Smartlex velvet je príjemnej vône a rôznych príchutiach. Môžete ju kúpiť v rôznych baleniach a farebných prevedeniach. Samozrejme môžete použiť aj iné hmoty na poťahovanie s ktorými ste spokojní.

Z hmoty na poťahovanie môžete  modelovať jednoduché ozdoby, drobné kvietky, jednoduché postavičky a zvieratká. Neskôr, keď získate prax môžete začať modelovať aj zložitejšie ozdoby a dekorácie. Zároveň môžete zmeniť aj hmoty na modelovanie.

 Na našich stránka nájdete rôzne fotopostupy , zároveň si môžete prečítať viac o hmotách, ktoré zakúpite .

Ak si netrúfate modelovať podľa fotopostupov, môžete absolvovať kurzy z našej ponuky, kde vám vysvetlím a ukážem v praxi ako používať rôzne pomôcky, suroviny a v praxi si to vyskúšate. Kurzy môžete zakúpiť v našom e-shope ,  v ponuke máme individuálne kurzy modelovania, video kurzy , máte možnosť aj online kurzov.  


Pri poťahovaní postupujte opatrne a pri každom uhládzaní si hmotu napravte aby sa nekrčila.  Pritláčajte jemne a nakoniec na zahladenie použite žehličku. Prebytočnú hmotu zrežte a ozdobte podľa svojich predstáv.


Ak používate silikónovú podložku a nepriľnavý valček , nemusíte na podsypávanie pri vaľkaní použiť práškový cukor ani solamyl. Ak používate drevenú podložku a drevený valček pri vaľkaní podsypávajte práškovým cukrom prípadne solamylom. Po vyvaľkaní opatrne preneste hmotu na tortu a postupne uhládzajte hmotu na boky torty. Dávajte pozor pri poťahovaní aby ste potiahli tortu rovnomerne a nevznikli vám po bokoch pokrčené kúsky hmoty. tortu môžete uhladiť žehličkou na torty. 


Pomôcky na poťahovanie a modelovanie:

Na začiatok vám stačí podložka na vaľkanie poťahu, valček , malý valček( na modelovanie si môžete zakúpiť neskôr) , mäkká podložka na tvarovanie lupienkov , nožík alebo sklapel a základné kostice ( na obrázku žlto-biele), jednoduché vykrajovačky ako kruh , hviezda, jednoduché kvety .

Neskôr si môžete zaobstarať aj ďalšie pomôcky o ktorých sa dočítate viac  na našom blogu.


Vymodelované ozdoby a dekorácie z hmoty nikdy nelepte na krémové torty z mascarpone, smotany, tvarohu, želatíny . Ozdoby z cukrovej hmoty sa vám začnú topiť. Ak chcete použiť z cukrovej hmoty ozdoby na smotanovú tortu , potrite ozdobu zo spodnej časti čokoládou ( môžete použiť bielu čokoládu na biely krém alebo tmavú čokoládu )

Najnovšie články na našom blogu

Prečítajte si, čo je nové

Na trhu existuje veľa hmôt na modelovanie a poťahovanie . Nie všetky hmoty však vyhovujú každému. Zároveň nie všetky hmoty sú vhodné na každú dekoráciu, kvet, postavičku ...Neviete ktorú hmotu si vybrať? Na niekoľko otázok sa Vám pokúsi dať odpoveď Ela .Zároveň Vám ukáže aké modelácie vytvorila z konkrétnej hmoty, aby ste mali predstavu o tom, ako...

V dnešnej dobe už nie sú len nožíky , špajdle , nožničky , štetce ... na modelovanie figúrky na tortu ale je v ponuke množstvo rôznych pomôcok , kostíc, skalpelov , silikónových štetcov. Je možnosť výberu a každému vyhovuje niečo iné.

Milí priatelia , Vaše a naše zdravie je pre nás dôležité . Vzhľadom na zložitú epidemiologickú situáciu sme pre Vás zvýhodnili individuálne kurzy, doplnili sme do ponuky video kurzy , zároveň sme pre Vás pripravili akciu : zľavu na cukrárske kurzy , ktorú môžete využiť do konca roku 2021

Už odjakživa čo si pamätám ma to ťahalo do kuchyne . Chcela som vedieť variť piecť , modelovať také isté ružičky ako moja teta , ktorá bola vychýrená cukrárka v okolí ... Pokus omyl sa striedal s úspechom. Vždy som cítila radosť keď sa mi niečo podarilo . Pamätám si aká som bola šťastná , keď som upiekla svoju...

Poznáte ten pocit, ste pozvaní na oslavu a rozmýšľate aký darček oslávencovi priniesť? Čo tak sladký darček? Jednoduchý , svieži a chutný.

Milí priatelia , Vaše a naše zdravie je pre nás dôležité , preto sme sa rozhodli rozšíriť našu ponuku o video kurzy - školenia